Twarz cukrowa, nabiałowa czy glutenowa? Jaką masz?

Worki pod oczami, sińce na twarzy, przedwcześnie pojawiające się zmarszczki i niezidentyfikowane plamki, które biorą się nie wiadomo skąd – wszystko to są problemy z cerą, których jedną z przyczyn może być niewłaściwa dieta. Jak rozpoznać czego w naszej diecie jest za dużo?

Jeszcze do niedawna sama nie miałam świadomości tego, jak dużo moja skóra czerpie z tego, co jem. Myślałam, że dobranie odpowiedniego kremu nawilżającego, regularnie peelingi drobnoziarniste i masowanie twarzy olejkiem wystarczy. Owszem, to wszystko są świetne sposoby na utrzymanie cery w odpowiedniej kondycji. To jednak nie wystarczy.

Przekonałam się niedawno, że tylko zmiana nawyków żywieniowych (wcale nie radykalna!) skutkuje widoczną poprawą kondycji skóry. Warto przemyśleć, co jemy i jakich to dostarcza składników do naszego organizmu, bo wtedy łatwiej będzie nam zadbać o prawidłowy wygląd skóry. Czy to przed ważnym wydarzeniem typu ślub/sylwester, czy też na co dzień. Zapraszam!

Błędy żywieniowe wypisane na twarzy

Istnieją pewne grupy produktów, które pogarszają wygląd cery – m.in. nabiał, cukier oraz gluten. Nie trzeba ograniczać spożywania ich wszystkich, choć wiadomo, że przyniosłoby to nam raczej więcej korzyści. Najpierw warto zerknąć, co tak naprawdę chce powiedzieć nam nasza twarz. Stan cery odpowiada bowiem naszym nawykom żywieniowym.

Wyróżniamy cztery typy twarzy i jeśli uda się przyporządkować swoją do któregoś z nich, będziemy wiedzieć, czego w naszej diecie jest za dużo. Potem wystarczy zrezygnować na jakiś czas z danego produktu i przekonać się, że to właśnie klucz do zdrowej, świetlistej i zadbanej cery.

Przedstawia się to następująco.

Twarz cukrowa to:

  • poziome zmarszczki mimiczne na czole;
  • sińce i zmarszczki pod oczami;
  • szara, ziemista cera;
  • bolesne wypryski na całej twarzy.

Zrezygnuj z produktów zawierających duże ilości cukru, słodyczy, kolorowych napojów.

Twarz nabiałowa to:

  • napuchnięte powieki;
  • cienie i worki pod oczami;
  • białe plamki i grudki na brodzie.

Zrezygnuj z nabiału: produktów jajecznych i mlecznych.

Twarz glutenowa to:

  • ciemne plamy pigmentowe na twarzy;
  • opuchnięte i czerwone policzki;
  • krostki na brodzie.

Zrezygnuj z artykułów spożywczych zawierających gluten.

Twarz miłośniczki wina to:

  • opadające powieki,
  • rozszerzone pory,
  • czerwone policzki i nos,
  • odwodniona skóra,
  • głębokie bruzdy idące od nosa do warg,
  • zmarszczki i zaczerwienienie między oczami.

Zrezygnuje ze spożywania alkoholu lub przynajmniej ogranicz jego ilość.